torsdag 15. mars 2012

Hitra. 2011 august.

Fakta.
Hitra er Norges største øy sør for Lofoten. Kommunen består av 2500 øyer, holmer og skjær. Naturen er variert, i tillegg til værhardt kystklima og lyngheier finner vi fjellterreng, furuskog og store myrstrekninger i den indre delen av øya.
Hitra har Nord Europas største hjortebestand og en betydelig rådyrstamme. Næringslivet er bygd opp rundt fiske og havbruk, en femdel av Norges lakseproduksjon blir slaktet i Hitra - Frøya regionen.
Fiskemulighetene i regionen er internasjonalt kjent, og organiserte havfisketurer er tilgjengelig på alle nivå. Sjøen er krystallklar og området er et eldorado for dykkeinteresserte.

Kilde: www.Hitra.kommune.no
Se også www.trondelagskysten.no - en veldig bra hjemmeside med mange gode forslag til aktiviteter.


Vårt første inntrykk av Hitra var en trailer i stor fart rundt hver eneste sving. Og veien er smal. Her skal vi i hvert fall ikke sykle, ble vi enige om. Og ganske riktig, vi møtte ikke mange syklister. Men det er også det eneste negative inntrykket jeg kan komme på. Oppdrettsnæringen er et eventyr for utviklingen i regionen, men vekst og utvikling krever infrastruktur, ikke minst når det gjelder fersk fisk som skal fraktes langt hurtigst mulig. Og veiene på Hitra er nok ikke dimensjonert for store trailere med dårlig tid. Vi så problemet, og prøvde å oppføre oss så hensynsfullt som mulig med den store bilen vår. Vår anbefaling til andre turister, vær obs på trailerne, men ikke la deg irritere, bli heller fasinert og betatt av fantastisk utsikt, øyer, holmer og skjær i alle retninger. Finn en brygge og ta en pause, la blikket hvile på det store blå.......   - og glem klokken i hvert fall for en stund.

Første dagen på Hitra kjørte vi litt frem og tilbake, prøvde å finne en passende base for de nærmeste dagene. Vi styrte unna den største campingplassen og dro nordover, passerte tettstedet Fillan og fortsatte til Barmfjorden, der fant vi en liten idyll som heter Strømsvik Fiskecamping.
Den er ikke stor og ligger på terrasser ned mot sjøen. Kan være litt krøkkete å finne plass, men det er verdt å forsøke. Øverste "hylle" med beste utsikten var opptatt, men vi listet oss forsiktig ned mot brygga og fikk akkurat plass på nederste hylle noen få meter fra vannkanten. Helt topp, hvilken luksus å ligge i køya og kikke ut på sjøen og natthimmelen!!!
Bedre kan man ikke få det.
Også her var alt lagt til rette for havfiske, leie av båt, brygge med arbeidsbenk og vann for sløying av fisk. Brygga hadde også grill, bord og benker, og alt var velholdt. Men sommeren var på hell og termometeret viste høst, så vi rigget oss til innendørs for å lese oss opp på Hitra og Frøya.

FJELLVÆRØYA - ULVØYA.
Neste dag var av det hustrige slaget, 14 grader og surt. Vi dro til kjøpesenteret på Fillan og handlet, ull-longs til Marit og aquavit til Jarl og håpet å finne varmen sammen. Deretter satte vi kursen for Fjellværøya og Ulvøya på nordøstsiden av øya. Idyllene ligger tett her, brygger og boliger på sjøsiden, furuskog og blinkende små og større tjern på andre siden. Det kuperte terrenget gir ly i hundrevis av bukter og sund som vekket båtdrømmen i oss. Fantastisk utsikt fra broene, særlig broa over Knarrlagsundet.
Tettstedet på Ulvøya gjenspeiler vekst og investering. Her er boligfelt med store og flotte eneboliger med praktfull beliggenhet, skole, barnehage og butikk. En stor nybygd gjestebrygge med "rorbuer" i særklasse og vertshus bør kunne friste den mest kresne båtturist.

Utover dagen ble været bedre og bedre, vi hadde ikke lyst til å forlate Fjellværøya, aller helst ville vi ha parkert på en av broene. Løsningen fant vi på Hitra-siden av sundet, på en rasteplass rett ved broa.  Her slo vi oss til for natten.  Jarl tok med fiskestang og etablerte seg under broa sammen med andre fiskere, uten særlig hell. To små sei ble det endelige resultatet.
Det ble en nydelig kveld med fullmåne og speilblankt hav. Utpå kvelden fikk vi besøk av to otere som tydeligvis jaktet på et eller annet langs fyllingen, dessverre var det for mørkt til at vi fikk bilder av dem.

Overnatting ved broa mellom Hitra og Fjellværøy.
Torsdag 12. august 2011. Vi kjørte sørsiden vestover. Nydelig natur som veksler mellom lyngheier og skog. Vestsida av øya er berglandskap med utrolig mange vann. I følge turistbrosjyrene skal det være bra med ørret her, men i beskjeden størrelse. Vi så ingen som fisket, havfiske er trolig mer attraktivt.
Kvenvær er et gammelt fiskevær som er verdt et besøk. I dag er brygga oppgradert til moderne rorbuanlegg med alle fasiliteter for havfiskere. Den gamle brygga, Kvenstua, er restaurert til pub og restaurant. De kunne friste med både baccalao og ball, men vi hadde nettopp spist....
Stedet har både sjarm og særpreg, og puben er som skapt for fiskehistorier ut i de små timer. Men vi forsto at verten ønsket mer å gjøre. Han fortalte at de fleste gjestene hans er lokalbefolkningen og forbipasserende turister som oss. "Havfiskere", hvor flertallet er tyskere, spiser sjelden eller aldri "ute", de besøker heller ikke puben etter en dag på sjøen.

Kvenvær Brygge
Kvenstua.
Flere bilder:

VIDEO:




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar