søndag 12. april 2015

Leka - august 2013

Så var vi på vei til Leka, den sagnomsuste lille øya, like nord for Vikna, en biltur på 8,5 mil samt ferje over Lekkfjorden. En liten øy med mange historier, helt fra sagnet om Lekamøya, gravhaugen på Skei og ørnerovet - historien om lille Svanhild som skal ha blitt tatt av en ørn og fløyet opp i fjellet i 1932. Og ikke minst den meget spesielle geologien, i 2010 ble Leka kåret til Norges Geologiske Nasjonalmonument. Klart vi må dra dit!

Som dere ser, vi var "heldig" med været, får en si.

Et irrgrønt rolig landskap, med vakre gårder møtte oss ved ferjeleiet. Hvor var det mektige steinriket som vi hadde lest om? Vi fortsatte langs bølgende grønne enger sørover mot Leka Motell og Camping og fikk sjekket inn der. Ved første øyekast så plassen ganske ordinær ut, stor flott gresslette og motell med resepsjon. Men vi skulle ikke bo på sletta nei, vi ville vel ha utsiktsplass, ut mot havet? Selvfølgelig ville vi det.
Vi humpet oss noen hundre meter på smal vei før vi fant "hylla" vår - og for et sted! Pent planerte plasser på forskjellige nivåer, slik at alle har utsikt. Fin steinsatt plass foran bilen med bord og benker, pent beplantet med busker, og - UTSIKT. Her vil vi sitte lenge var første tanken som slo oss.


Like oven for bobilrekkene ligger en rekke med enkle, men sjarmerende og rustikke steinhytter.
Helt spesielle. Ikke innlagt vann, inneholder ikke kjøkkenutstyr. (Mer velutstyrte rom i
motellet.)

Sånn kan det altså gjøres. Stor ros til vertskapet som også var meget hyggelige og flinke til å gi gode tips. Vi ankom om ettermiddagen og fikk allerede ved innsjekkingen vite at dersom vi var interessert i en rundtur på øya i vakker kveldssol burde vi dra samme kveld, værutsiktene de neste dagene var høyst usikre. Da fulgte vi rådet. Ordnet litt mat og dro avgårde før vi hadde rigget oss til.
Etter en kort kjøretur dukket de første lave rødgule fjellformasjonene opp. I kveldssolen glødet de, og ganske snart fikk vi følelsen av å ha trått inn i et eventyr eller kanskje en norsk versjon av en westernfilm. Bare hesten og mannen med skinnbukser og hatt manglet.
Her er det kulisser til flott og dramatisk film, med rester av bygdeborger. 
Leka antas å ha vært bebodd i flere tusen år f. Kr. Her fins hulemalerier som er så sjeldne at man må til Frankrike for å finne tilsvarende. I tillegg finnes en av Norges største gravhauger her.
Over 400 fornminner (dvs fra før år 1537) er registrert på øya.

Men til tross for historiens sus så må det her innrømmes at det var geologien som bergtok oss mest.
Det kan ikke skjules, Marit er aldri så lite "steingal" og ble drømmende i blikket ettersom eventyrlige formasjoner dukket opp på rad og rekke. Noen av bergartene her er svært sjeldne.
Her finnes et komplett snitt gjennom havbunnsskorpen og ned til mantelen, jordas indre. Bare noen få andre steder i verden er det mulig å studere så dype deler av havbunnen på nært hold. 
Leka har Norges største forekomst av serpentinbergarter og noen av landets flotteste konklomerater.
Kilde: Turistinformasjon fra Leka.
Heldigvis finnes det et steinsenter her, med mineraler og bergarter fra mange land. Men til forskjell fra andre steinsenter som Marit har trålet, har man her fokus på Leka og Norge. Flott!! 
Så Marit fikk kjøpt seg en del av havbunnen, som sannsynligvis er en del av det amerikanske kontinentet. 

Dette ble den fineste kvelden i løpet av våre tre døgn på Leka. En kveld fikk vi oss en fin sykkeltur til nordenden av øya. Marit tilbrakte også adskillig tid på steinsenteret. Noe husarbeid sto også for tur, bl. a. klesvask. Ellers tilbrakte vi mye tid på plassen vår, flottere utsikt fra "stuedøra" skal en lete lenge etter.
Det er fint å sykle på øya, og det finnes mange merkede turløyper, bl.a. ut til Lekamøya. Er man interessert i å oppleve naturkreftene, store bølger og brenninger byr Leka også på muligheter.
Men spør kjentfolk til råds! Se: http://www.leka.kommune.no/index.php?menuid=66



Hvordan kommer man til Leka - klikk på denne koblingen til Google Maps:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar